Čerstvé ovocné šťavy sú výborným prostriedkom, ako telu dodať množstvo potrebných živín a zároveň uspokojiť vašu chuť na niečo sladké.
Je však potrebné ich piť s mierou, pretože majú predsa len dosť vysoký obsah cukrov, ktoré vo veľkom množstve už môžu telu viac škodiť ako pomáhať.
Na tento účel výborne poslúžia nasledujúce čerstvo odšťavené džúsy, ktoré budú perfektnou alternatívou jedného jedla počas dňa.
Najlepšie ovocné džúsy
Použite nasledovné kombinácie ovocia:
- brusnice, slivky a hrozno
- hruška a jablko
- jablko a červený melón
- pomaranč a grapefruit
- jablko, ananás a hruška
Chutné a výživné zelené džúsy
Skombinujte tieto suroviny (u zeleniny, kde sa používa koreň aj vňať, použite vždy vňať):
- uhorka, petržlen, zeler a zázvor
- zeler, paradajka, kôpor, špenát
- špenát, zázvor, kajenské korenie (čili), paradajka, cesnak
- citrón, kôpor, kapusta, špenát
- zeler, cesnak, basalka, kel, paradajka
Ovocno-zeleninové džúsy
No a nakoniec ešte zopár skvelých kombinácii džúsov z ovocia aj zeleniny:
- čučoriedky, uhorka, kapusta, mäta, maliny
- červený melón, ananás, mango, oranžová paprika
- ananás, špenát, červený melón, kajenské alebo čili korenie, pomaranč
- pomaranč, zázvor, limetka, citrón
Kombinácie ovocných a zeleninových džúsov sú veľmi prospešné, pretože obsahujú veľké množstvo nutričných látok a tým poskytujú telu významné zdravotné prínosy.
Napríklad taký petržlen funguje ako mierne diuretikum a uhorka efektívne detoxikuje telo.
Ďalej, červený melón obsahuje alkalickú tekutinu, ktorá neutralizuje v tele kyseliny a detoxikuje obličky.
Na kompletnú očistu tela si preto môžete pripraviť džús z petržlenu, uhorky, červeného melónu a zázvoru.
Záver
Konzumácia čerstvých štiav (hlavne zeleninových) je prínosná aj pre chudnutie, lebo pomáhajú konzumovať menej potravy a kalórií, no stále poskytujú dostatok živín, ktoré telo potrebuje.
Na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že kupované džúsy v krabiciach obsahujú nižšie množstvo výživných látok v dôsledku ich pasterizácie, ktorá predlžuje ich dobu trvanlivosti. Týka sa to hlavne vitamínov a enzýmov.
Vždy si preto radšej pripravte pomocou odšťavovača vlastné čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.